+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

ЮГОИЗТОЧЕН АНАДОЛ – МИСТИКА И ЕКЗОТИКА

0
Цена
От1,888лв.
Вашето име*
Имейл*
Съобщение*
* Съгласен съм с Общите условия и Декларацията за поверителност.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Запази в любими

Adding item to wishlist requires an account

4916

Защо да изберете нас?

  • Най-добри цени
  • Обслужване 24/7
  • Ръчно подбрани обиколки и дейности
  • Безплатна застраховка за пътуване

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и се радваме да разговаряме с вас.

+ 359 879589057

eleny@mail.bg

ЮГОИЗТОЧЕН АНАДОЛ – Мистика и екзотика
Дата : 10.09-15.09.2024 /полетните часове-допълнително /

ИЗЛИТАНЕ ОТ ВАРНА

6 дни/5 нощувки със закуски и вечери / 2 в Мардин и 2 в Урфа и 1 в Газиантеп

Маршрут : Диарбакър – Мардин – Мидият- Шанлъурфа- Газиантеп -Гьобекли тепе- манастира Дейрулзафаран – манастира Мор Габриел ,Дара , Карахан тепе …..и още

На вашето внимание е едно пътуване до МАРДИН – християнският остров в Анадола- .Ще имате възможност да се насладите в продължение на 6 дни на този уникален град . Град Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже , че целият град представлява най- големият музей на открито в света. Преди известно време старият град Мардин бе обявен за исторически и културен резерват, под защитата на държавата бяха подновени старите конаци и забраниха строежа на нови жилища. Тук пред погледа на посетителите се разкрива значението на камъка за хората, човек вижда как умели ръце оформят камъка и от студения камък започва да блика красота. Мардин е и градът където заедно живеят представителите на различни религиозни общности и секти. Първите следи от заселен живот тук датират още от периода на хурите. В периода на бейство Артуклу градът започва да придобива голямо значение а в периода на управлението на бейство Аккоюнлу преживява златния си период. Пристигайки тук ще се уверите че действително град Мардин представлява музей на открито. Тук дори е разпространен анекдотът-ако на входовете към града се поставят порти, градът ще стане град-музей. Градът разположен на върха на хълм се дели на две части, стария град и новия град.

ФИРМАТА Е С 10 ГОДИШЕН БОГАТ ОПИТ В ПЪТУВАНЕТО ДО ТАЗИ ДЕСТИНАЦИЯ И Е ПЪРВАТА ФИРМА ЗАВЕЛА БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИ В ЮГОИЗТОЧЕН АНАДОЛ

Програма:

1 ден – Ранен полет Варна- Истанбул – Диарбакър. Диарбакър – античният град Амида ,в чертите на древна Месопотамия .Днес е неофициалната столица на кюрдите. Ще посетим суриянска църква, археологическия музей ,базалтовата крепост на Диарбакър, която датира от римско и византийско време . Построена е по времето на император Константин II -349 г. Тя е втората по големина и здравина в света след Китайската стена. Ще видим и новореставрираната арменска църква . Ще обядваме в Хасан паша хан –синът на Соколлу Мехмет паша . Продължаваме към старият мост на река Тигър , от римко време , от черен базалт с 10 свода.
Свободно време в столицата на кюрдите .
Пътуваме към Мардин .
Вечеря в хотела
Нощувка

2 ден – Закуска на шведска маса
Тръгваме към Мидият –столицата на сурияните -45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран . Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града ,които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата , където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните. Той се намира на около час и половина от Мардин и е истинско архитектурно бижу. Основан е през 397 г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Но пълен разцвет преживява през 7 век, когато тук пристига Свети Гавраил и се заема лично с управлението на манастира и на населяващите го 1500 монаси и послушници. Те живеели аскетично, отдадени на труд и молитва. А някои прекарвали времето си в тесни килии, като завързвали косите си за тавана , за да не падат на земята и да не заспиват.

Потегляме за ДАРА , античен град , получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .
Връщаме се в Мардин.
Следва посещение на тайнственният и загадъчен християнски манастир Дейрулзафран.
За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюрияни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на I век. В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции. В град Мардин и околностите живеят към 5 хиляди сурияни, 70 на сто от тях са православни. Езикът им е семитски, той е много близък до арамейския и до езика на Исус Христос. Манастирът „Дейрулзафран“ е основан преди 1 500 години. В миналото това бил мъжки манастир. Тук живеели 25 монаси, но в момента е обитаван само от трима. Разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Ще изпием по едно ароматно кафе или чай и ще продължим с християнските храмове в Мардин.
Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами .
Свободно време из чаршията .
Вкусна вечеря в хотела.
Нощувка .
3 ден – Закуска в хотела . Потегляме за Шанлъурфа Следва посещение на Хараан и Гьобекли тепе
Пристигане в Харaан и разглеждаме конусовидните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.Ще посетим и Карахан тепе – най новият открит обект подобен на Гьобекли тепе .
Вечеря.
Нощувка .

4 ден –Закуска в хотела . Продължаваме с програмата ни в Урфа

Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба.
Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години..
Свободно време на чаршията на Урфа.
Вечеря и нощувка в Урфа
По желание – Съра геджеси / типичен само за Урфа / местен фолклор/-20 евро

5 ден –Закуска в хотела .

Отпътуване за Халфети , построен върху водите на река Ефрат . Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан ,което е останало под водите на язовира . Следва разглеждане на забелехителностите на Газиантеп – най- големият граничен град в Турция ,едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща – 1. баклавата- регистрирана в европейския съюз от края на 2013 ,като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят.2. –бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия ; 3. Музея на музайките -ZEUGMA ……и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция .
Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък. Вечеря в хотела . Нощувка .

6 ден Закуска в хотела. Свободно време до излитане на самолета .Последни покупки.

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ : по-късно

В цената са включени:
Самолетен билет – Варна – Истанбул –Диарбакър / Газиантеп – Истанбул- Варна
Летищни такси / подлежат на потвърждение/
Трансфери от летищата
2 нощувки със закуски и вечери в Мардин
2 нощувки със закуски и вечери в Урфа
1 нощувка със закуска и вечеря в Газиантеп
Лицензирани турски екскурзовод на български език / ,придружаващ групата през цялото време / и беседи във всички обекти
Обслужване на място от турска лицензирана транспортна фирма
Безплатна вода по време на пътуването
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

Ранни записвания – до 15 юни 2024

Цена на човек в двойна стая – 1888 лева
Единична стая – 2188 лева

Депозит 1000 лв

В цената не са включени :
Обяди – местна кухня от всеки район – около 200 лири / един обяд/ – 12 лева
Такса гориво
Входните такси на обектите
Разходи от личен характер
Градска такса / ако има такава /
Напитки по време на хранене

Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията:12 човека
Максимален брой записани – 16 човека
При по- малък брой от минималният , следва преизчисляване на цената

• Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” , доплащане за лица от 65 до 70 г.-20 лв, от 70 до 80 години -30 лв, лица над 80 години не се застраховат с покритие 10 000 евро
• *Забележка: Туроператора си запазва правото при промяна в тарифата на ЗК Лев Инс АД да кориrира цената на медицинската застраховка.

Условия за записване:
Внасяне на съответния депозит при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълният комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите най- късно 2 дни преди датата на отпътуване . Доплащане до 30 дни преди датата на отпътуване. Начин на плащане: банков път или в офиса на фирмата
Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 20 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията.

Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците. Необходими документи: Валиден международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност или здравословни проблеми.
Записване и начин на плащане: 1000 лв аванс при записване; Остатъкът до 30 дни преди датата на отпътуване;
Места в автобуса: Настаняването в автобусите е по ред на записване.
Условия за анулации и неустойки: До 3 дни след сключване на договора и заплащане на аванса от 30% от пакетна цена – без неустойка; От 4-я ден след сключване на договора и заплащане на аванса – неустойка 30% от пакетната цена; До 30 дни преди началната дата на екскурзията – неустойка 50% от пакетната цена; По-малко от 30 дни преди началаната дата на екскурзията – неустойка 100% от заплатената сума.

Важно:

• Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.
• При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
• При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.

ЕЛЕНИ ТРАВЪЛ има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ, на ЛЕВ ИНС застраховане « АД – гр. София, 1700 , бул. „Симеоновско шосе 67 А, ЕИК 121130788,
Застрахователна полица № 13062110000475/25,05,2025

Групата ще се придружава от: Елена Стоева от българска страна и турски лицензиран екскурзовод на български език

За информация и записване: 0879589057 – Елена Стоева
Сайт : www.eleny.info/ e- mail: eleny@mail.bg / elena_stoeva1218@abv.bg