+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

ЮГОИЗТОЧЕН АНАДОЛ – ранни записвания до 15 февруари 2023

0
Цена
От1,520лв.
Вашето име*
Имейл*
Съобщение*
* Съгласен съм с Общите условия и Декларацията за поверителност.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Запази в любими

Adding item to wishlist requires an account

4257

Защо да изберете нас?

 • Най-добри цени
 • Обслужване 24/7
 • Ръчно подбрани обиколки и дейности
 • Безплатна застраховка за пътуване

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и се радваме да разговаряме с вас.

+ 359 879589057

eleny@mail.bg

Истанбул – Газиантеп и Диарбакър – Истанбул

ЮГОИЗТОЧЕН АНАДОЛ - НОВА кратка програма

 • Дати: 13 юни -18 юни 2023 г./ 09 септември - 14 септември 2023/ 26 октомври- 31 октомври2023 г.
Информация за дестинацията

ЮГОИЗТОЧЕН АНАДОЛ – РАННИ ЗАПИСВАНИЯ  ДО 15 ФЕВРУАРИ 2023

                                          

Самолетна екскурзия от Варна – 6 дни / 5 нощувки със закуски и вечери

ДАТИ: 13 юни -18 юни 2023 – 

09 септември -14 септември 2023

26 октомври- 31 октомври 2023

 

             Маршрут: ГАЗИАНТЕП – АДЪЯМАН – УРФА – МАРДИН – МИДИЯТ – ДИАРБАКЪР –  Гьобекли тепе – Харран – манастира Дейрулзафаран – манастира Мор Габриел, … и още.

 

Работата никога не свършва, а животът е твърде кратък, за да отложим във времето  за пореден път мечтаната екскурзия.

Лошата новина е, че времето лети. Добрата новина е, че ти си пилотът. Майкъл Алтсулър.

Правим малки групи, в които вниманието към клиента е водещ приоритет.

На вашето внимание е едно пътуване до няколко града в югоизточен Анадол. Ще имате възможност да се насладите на най – интересните градове и забележителностите им в продължение на 6 дни.

В цената са включени:

Самолетен билет –  Истанбул – Газиантеп и Диарбакър – Истанбул 

Летищни такси.

Трансфери от летищата

5 нощувки със закуски и вечери /с безплатна вода/:

1 нощувка в Газиантеп

1 нощувка в Адъяман

1 нощувка в Шанлъурфа

2 нощувки в Мардин

Най – добрият екскурзовод  на български език

Удобен транспорт с лицензирана фирма

Безплатна вода в автобуса

Представители от страна на турската фирма, които се грижат за нашия комфорт по време на пътуването

Малки групи като всеки е обгрижван индивидуално

Без дълги и изморителни преходи

 

В цената не са включени:

Обядите

Лични разходи

Горивна такса 

Входните такси за обектите

Градска такса 

 

Капаро 500 лв от пакетната цена, при записване 

Остатъка 20 дни преди датата на отпътуване

За лица навършили 65 години – 20 лв доплащане за медицинска застраховка

Забележка:

Настаняването в автобуса, с който ще пътуваме в Анадола ще става по реда на  записване /платен  депозит/.

 

Програмата:

1 ден – Излитаме от  Истанбул за  Газиантеп. Трансфер до хотела . Настаняваме се.  Вечеря. Нощувка.

 

2 ден – Следва програма в големият  граничен град в Турция, едно от най- старите  постоянно   населени  места в света. Известен е с три неща – 1. Баклавата – регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят. 2. бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3. Музея на мозайките – ZEUGMA … и разбира се  шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция.

Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък.

 

Отпътуваме  за  Адъяман. Пристигане и ако имаме време се настаняване в хотела.

Отпътуване за връх НЕМРУТ  (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш  на входа  на  Немрут  и храма на Арсемия – столицата  на  царството  Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс  на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил  мястото  за векове  и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881г. През 1987г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното  наследство. Той е един от най-важните  национални  паркове  на Турция  и е най-високо  разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка

Вечерта ще се изкачим  на Немрут и ще гледаме залеза.

По пътя ще видим и моста Джендере.

 

3 ден – Закуска в хотела. Следва посещение на Хараан и Гьобекли тепе

Пристигане в Харaан и разглеждаме конусовиднити къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи. Според Старият завет, в една пещера  в Харан  се е родил Авраам, който повежда своя народ към обетованата земя.

Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11 500 години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната  религиозна постройка.

Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба.

Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най-стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.

Свободно време на чаршията на Урфа.

Вечерта  предлагаме  посещение на заведение с анадолска музика на живо, танци и веселие

Нарича се Съра геджеси – 15 евро. Нощувка.

 

4 ден – Закуска в хотела. Потегляме за Мардин

Град Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже, че целият град представлява най-големият музей на открито в света. Преди известно време старият град Мардин бе обявен за исторически и културен резерват, под защитата на държавата бяха подновени  старите конаци и  забраниха  строежа на нови жилища. Тук пред погледа на посетителите се разкрива значението на камъка за хората, човек вижда как умели ръце оформят камъка и от студения камък започва да блика красота. Мардин е и градът където заедно живеят представителите на различни религиозни общности и секти. Първите следи от заселен живот тук датират още от периода на хурите. В периода на бейство Артуклу градът започва да придобива голямо значение а в периода на управлението на бейство Аккоюнлу преживява златния си период. Пристигайки тук ще се уверите, че действително град Мардин представлява музей на открито. Тук дори е разпространен анекдотът – ако на входовете към града се поставят порти, градът ще стане град-музей. Градът разположен на върха на хълм се дели на две части, стария град и новия град.

 

Следва програма в Мардин –  турският Ерусалим –разположен на границата  между Анадола и Месопотамия.

Мардин, каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-те, старата поща, Улу джами. Време за  покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка

 

5 ден – Мидият и  Дара + манастира Мор Габриел

Закуска в хотела

Потегляме към  Мидият – 1 час  и сме на  пазара на изумителните украшения  от  сребро  и филигран. Имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро.  

След това посещаваме манастира Мор Габриел, който и днес служи като център на сурияните. Той се намира на  около час и половина от Мардин и е истинско архитектурно бижу. Основан е през 397г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Но пълен разцвет преживява през 7в., когато тук пристига Свети Гавраил и се заема лично с управлението на манастира и на населяващите го 1500 монаси и послушници. Те живеели аскетично, отдадени на труд и молитва. А някои прекарвали времето си в тесни килии, като завързвали косите си за тавана, за да не падат на земята и да не заспиват.   

По пътя посещаваме ДАРА – античен град, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

6 ден –  Мардин – ДИАРБАКЪР 

Закуска в хотела.

Потегляме за Диарбакър – неофициалната столица на кюрдите. Ще разгледаме суриянската църква, археологическия музей, крепостта на Диарбакър, старият мост, Хасан паша хан.

Свободно време в столицата на кюрдите. Излитане за Истанбул и оттам за Варна.

 

Цена  на човек в двойна стая

 

Доплащане за единична стая 

 

        1520 лв

 240 лв лв

 

Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията: 10 човека.

Максимален брой – 15 човека.

 

Внасяне на съответния депозит при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Доплащане до 30 дни преди датата на отпътуване, след които предплатените суми не се възстановяват. Начин на плащане: банков път или в офиса на фирмата.

Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията.

Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в случай на:

 • Затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии
 • При отказ в последния момент по други причини ,освен гореизброените, клиентът заплаща  направените разходи до момента – например при закупени самолетни билети, платени хотели  всички други разходи.

 Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт – 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.
 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.

 

ЕЛЕНИ ТРАВЪЛ има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ,  на ЛЕВ  ИНС застраховане « АД – гр. София, 1700 , бул. „Симеоновско шосе  67 А, ЕИК 121130788,

Застрахователна полица № 03018152/13062010010540/26,05,2022

 

Групата ще се придружава от: Елена Стоева от българска страна и турски лицензиран екскурзовод на български език.

 

За информация и записване: 0879589057 – Елена Стоева

Сайт: www.eleny.info/ email: eleny@mail.bg  / elena_stoeva1218@abv.bg