+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

КАРАДЕНИЗ – ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН

0
Цена
От1,710лв.
Вашето име*
Имейл*
Съобщение*
* Съгласен съм с Общите условия и Декларацията за поверителност.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Запази в любими

Adding item to wishlist requires an account

1618

Защо да изберете нас?

 • Най-добри цени
 • Обслужване 24/7
 • Ръчно подбрани обиколки и дейности
 • Безплатна застраховка за пътуване

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и се радваме да разговаряме с вас.

+ 359 879589057

eleny@mail.bg

Варна - Истанбул – Трабзон - Сюрмене – Ризе - Карс – Доубейазид - Азeрбайджан – Ван - Истанбул - Варна

КАРАДЕНИЗ - ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН

 • 2 СЕПТЕМВИ - 9 СЕПТЕМВИ 2022
Информация за дестинацията

9 ДНИ, 7 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Излитане – Истанбул – Трабзон

Връщане – Ван – Истанбул

1 ден: Варна – Истанбул /с автобус/ включено в цената

Часовете на полета – по-късно. Както и хотелите.

Тръгване от Варна вечерта, в зависимост от часовете на полета – пред Катедралата; Почивка в Бургас.

Пътуваме към летището в Истанбул. Редовни почивки по пътя.

2 ден: Полет до Трабзон

Кацане в Трабзон. Трансфер от летището.

Туристическа програма в Трабзон – Църквата Света София – местността СОУК СУ –вилата на Ататюрк – ателие за бижута с техника телкари /филигран/.

Трабзон – Мачка – Манастира Сумела  /вече отворен за посещения/ – Националния парк Алтъндере /Златната река/ – Сюрмене – Посещение на чаена фабрика –възможност за покупка на най- известният чай.

Сюрмене – посещение на ножарницата „Сюрмене”

Трабзон – важен укрепен център още от времето на Византийската империя. Алексей Комин бяга тук след детронирането си в Константинопол през ХIIв. И така, градът става столица на християнска държава около 250г. /до 1461г./, когато е превзет от османците и става част от Османската империя. Посещаваме църквата Света София, която е построена през XIIIв. по времето на Мануел I Комненос, през 1572г. е превърната в джамия през 1964г. е обявена за музей и е една от най-важните забележителности на Понтийската държава. Следва посещение на  ателието, където се изработват известните трабзонски гривни от филигран.

Потегляме за местността SOĞUK SU „Студена вода„. Тук ще посетим вилата на Ататюрк, която е обявена за шедьовър на XX-ти век. Великият лидер е посетил тази вила два пъти, през 1924г. и 1930г. През 1937г. тук той написва една част от своето завещание. Архитектурата и градината на вилата ще ви очарова. Продължаваме към Мачка. Минавайки през Мачка влизаме в националния парк „Алтъндере“, където ще видим 1001 тона на зеления цвят. Гостите ни, които нямат зелени очи да не се притесняват, защото когато гледате зеленото очите ви ще се оцветят в зелен тон. Ще обядваме в подножието на манастир „Сюмела“, който е един от най-старите  християнски храмове в света, създаден в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. Изсечен е изцяло в пещера в стръмни отвесни скали. Построен е върху скала с карвинг техника. Сигурни сме, че чудото на архитектурата на манастира ще ви омае и завладее. Ще изживеем  повторно възхищение и от разказа на екскурзовода ни докато разглеждаме манастир „Сюмела“, който е на 1250м. надморска височина. След това тръгваме за чаената фабрика в Сюрмене. По време на обиколката ни из фабриката имаме възможност да изслушаме историята на чая – започвайки от клонката до присъствието на масите ни. След това имаме възможност да пазаруваме и да се насладим на чаша ароматен чай. След като сме дошли в Сюрмене не може да не купим прочутия нож на Сюрмене, за това отиваме в ножарница „Сюрмене“. След кратък престой, продължаваме към хотела в Трабзон.

Обяд по пътя – /не е включен в цената /

Километри за деня:

Вилата на Ататюрк – Мачка – 27км.

Мачка – Манастира Сумела –  19км.

Манастира Сумела – Сюрмене – 80 км.

Сюрмене – Трабзон – 32км.

Настаняване в хотел в Трабзон. Вечеря. /включена в цената/

 

3 ден: Закуска.

Туристическа програма: Платото Халдизен – Панорамен тур на Ризе – Крепостта на  Ризе, Ботаническата чаена градина – Фъртъна дереси – ЗИЛ КАЛЕСИ, Рафтинг  /по желание/, Каменните мостове от османската епоха – Микрон и Кале – Платото  АЙДЕР – водопадът „Гелин дювени”- пешеходна разходка из платото. Ще се люлеем на люлка в HUSER YAYLASI.

След закуската в хотела потегляме към Ризе. Продължаваме към ботаническия парк на Ризе и крепостта на Ризе, откъдето през птичи поглед ще наблюдаваме очарователния град. Потегляме към „Фъртъна“, която е известна като най-зелената точка на Турция. Проследявайки река „Фъртъна“ виждаме най-различни видове на богата източно-черноморска растителна флора, като кестени, елша, източен смърч. Имаме кратка  фотопауза до река Хала на османските исторически каменни мостове Микрон или Кале (крепост). Следва една приятна разходка из платото „Айдер“, което е едно от най-красивите точки на планината „Качкар“. Разглеждаме водопада „Гелин Дювени“ и други, намиращи се наоколо. След обиколка на Галердюзю и Калегон, може да направим  една приятна разходка из платото и да си поговорим с местното население. Разхождайки се из платото „Айдер“ Вие ще се почувствате в един друг свят. След това потегляме към хотела. Вечеря и нощувка.

 

Километри за деня:

Ризе – Фъртъна дереси – 68 км.

Фъртъна дереси – платото Айдер – 18 км.

 

4 ден: Закуска АйдерЗакуска в хотела. Продължаваме с обиколката.  Ще се разходим до HUSER YAYLASI, ще се издигнем в облаците на люлка и ще си припомним деството.Щ е имаме свободно време за покупки.

Километри за деня: 30 км

Връщаме се в хотела. Вечеря  /включена в цената /. Нощувка.

 

5 ден: Закуска. Пътуваме към Карс. По пътя се любуваме на прекрасни планински пейзажи. Спираме за снимки. Пристигаме в Карс в късен следобед. Свободно време.

Вечеря и нощувка.

Километри за деня: 264 км.

 

6 ден – Закуска в хотела. КАРС – Легендарният град  АНИ ХАРАБЕЛЕР – АРПАЧАЙ –СУРП КИРКОР, СУРП ПИРГИЧ – ДЖАМИЯ „ЕБУЛ МУХАММЕРАН, ДЖАМИЯ „МЕНЮДЖЕХР“ – СУЛТАНСКИЯТ ДВОРЕЦ – КЪЩАТА МУЗЕЙ НА НАМЪК КЕМАЛ – КРЕПОСТТА КАРС – МУЗЕЯ НА КАРС – ЦЪРКВАТА ”ДВАНАДЕСЕТТЕ МИСИОНЕРИ” ДВОРЕЦА БЕЙЛЕРБЕИ, КАМЕННИЯ МОСТ.

 

Карс – древна столица на арменското царство, винаги е била спорна територия между Турската и Руската империи и за него са се водели безброй войни. Разглеждаме забележителностите – крепостта Карс и легендариния град Ани –старата столица на Армения по времето на Багратидите /Х век/ Църквата на Светите Апостоли /Х век/, сега джамия, каменния мост. Тръгваме за прочутите „Ани Харабелер“, които са на 45 км. от мястото, където се намираме. Ще посетим катедралата, Арпачай, Сурп Киркор, Сурп Пиргич (църквата „Кевели“), които са едни от най прочутите произведения на арменската и селджукската култура. Също така ще посетим и джамия „Менюджехр“, която е построена от селджуките и е първата турска джамия в Анадола, джамия „Ебул Мухаммеран“ и султанския дворец.

Обяд – местна  кухня  /не е включен в цената/.

Километри за деня:

Карс – Ани Харабелер – 90 км /двуосочно/.

Настаняване в хотела. Вечеря /включена в цената/.

 

7 ден: Закуска в хотела. Потегляме за ДОУБАЯЗИТ и АЗЪРБАЙДЖАН.

Туристическа програма – КАРС – ДИГОР, ТУЗЛУДЖА – СВЕЩЕНАТА ПЛАНИНА  АГРЪ /5165 м/ ПОЗНАТА НИ КАТО АРАРАТ, ЪГДЪР – ДОУБЕЯЗИТ, ДВОРЕЦЪТ „ИСХАК ПАША“. След обиколката из прочутите места за последно минаваме през Карс и продължаваме по пътя Дигор – Тузлуджабелде (село-град) за Ъгдър. По време на пътуването се наслаждаваме на Свещената планина Агръ (5165 м.), тя ни пленява и неусетно се озоваваме в Ъгдър. Въпреки суровия климат в региона тук времето винаги е приятно и ни дава възможност да се разходим. Разделяме се с Ъгдър и продължаваме за Доубеязит, тук обядваме (срещу заплащане). В рамките на същия ден посещаваме и великолепния дворец „Исхак Паша“ /XVIIв./, който е строен в продължение на 99 години и е изумително съчетание на персийска, селджукска, грузинска и арменска  архитектура. Портите му днес красят Ермитража в Санкт Петербург. Много прочут местен  десерт е ашурето, наричано „десертът на  Ной”.

Минаваме границата  с Азербайджан и влизаме в автономната Република Нахичеван.

Там посещаваме солните мини и нощуваме в хотел – пещера в самите солни мини.

Нуждаем се от виза, цената на която ще ви съобщим допълнително и която не е включена в основния пакет.

 

8 ден – Закуска в хотела и продължаваме с програмата ни в Турция. Следва ВОДОПАДАДИТЕ „ МУРАДИЕ„ – ВАН – КРЕПОСТТА ВАН – КРАЛСКИ ГРОБНИЦИ  УРУРТУ, Археологическия музей.

Продължаваме към Ван, като по пътя се наслаждаваме на Водопадът „ Мурадие”, чиято височина се извисява на 20 метра. Пристигаме във ВАН. Започваме обиколка на Ван- „източният Париж.” Ван е един от най-големите градове в Мала Азия, чиято история започва през 5000 г. Пр. Хр. Разположен е на езерото Ван – най-голямото и най-необикновеното в Турция – 3 738 км2 от солена вода, заобиколена от мощни вулканични конуси. Уникално е с това, че се намира в планината и неговата вода  никъде не изтича. През 9 в. Пр. Хр. става столица на арменското царство Урарту с името Тушпа. Вавилонците го наричали  царство Урарту , а персийците – Армения. Тук е разказана почти цялата библейска история: от Адам и Ева до Давид и Голиат. След вълнуващите моменти, които ще прекараме на моста и чая, с който ще си подсладим душите се връщаме пак в центъра на града, от където продължаваме за замъка „Ван“ (замъкът „Тушпа“) и  новият археологически музей.

Настаняване в хотела. Вечеря /включена в цената /.

 

9 ден: Закуска

Туристическа програма: КЪЩАТА НА ВАНСКАТА КОТКА – АТЕЛИЕ ЗА СРЕБРО – АТЕЛИЕ ЗА КИЛИМИ

След закуска продължаваме с туристическата обиколка. Посещението на града продължава с посещение на къщата на ванската котка, където имаме възможност да видим едни от най-важните и най-обичани живи същества – ванските котки. След красивите снимки с нашите симпатични приятели – котките се отправяме към ателието, където се изработват предмети от традиционно сребро и телкари /филигран/. Тук ще имаме свободно време за пазаруване и отдих.

 

Свободно време до излитане на самолета за Истанбул.

Кацане в Истанбул на летище Сабиха Гьокчен, където ще ни чака автобуса за  България.

 

875 евро / 1710 лв  на човек в двойна стая.

999 евро / 1960 лв на човек в единична стая

 

Депозит при записване:  600 лв

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Самолетен билет – Истанбул – Трабзон  – Ван – Истанбул

Летищни такси

Трансфер: Варна – Истанбул – Варна /автобус//включено в цената/.

До и от съответните летища.

7 нощувки със закуски и вечери в Черноморския регион:

1 нощувка в Трабзон

2 нощувка в  Айдер или околността

2 нощувки в Карс

1 нощувка в Азербайджан

1 нощувка във  Ван

ВАЖНО: В цената са включени всички забележителности, предвидени в програмата, входните такси на обектите, транспорт и професионален екскурзовод на български език.

 

Лицензиран турски екскурзовод на български език, придружаващ групата през  цялото време и беседи във всички обекти.

Трансфери  до и от  летището в Истанбул.

Обслужване  на  място  от  турска транспортна фирма.

Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро, за лица над 65-години – 15 лв доплащане.

В цената не са включени:

 

 • Обяд – местна кухня от всеки район – около 50 лири /един обяд/;
 • Напитки по време на храненията
 • Разходи от личен характер
 • Виза за Азербайджан.

Условия за записване:

Внасяне на съответния депозит  при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълният комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите най-късно 2 дни преди датата на отпътуване. Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване. Начин на плащане: банков път или в офиса на фирмата.

Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 12 туриста.

Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 20 дни преди датата на тръгване. В случай, че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията.

Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в случай на:

 • Затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии;
 • При отказ в последния момент по други причини, освен гореизброените, клиентът заплаща само направените разходи до момента – например при закупени самолетни билети, платени хотели.

Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт – 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.
 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.

 

 

 

ЕЛЕНИ ТРАВЪЛ има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ,  на ЛЕВ  ИНС застраховане «АД – гр. София, 1700, бул. „Симеоновско шосе  67 А, ЕИК 121130788,

Застрахователна полица № 03018152/13062010010540/26.05.2020

 

Групата ще се придружава от: Елена Стоева от българска страна и турски лицензиран екскурзовод на български език.

 

За информация и записване: 0879589057 – Елена Стоева

Сайт: www.eleny.info e-mail: eleny@mail.bg  / elena_stoeva1218@abv.bg

 

 

Сборни пунктове:

Варна:                                              Пред Катедралата

Бургас:                                             Бензиностанция OMV до хотел Мираж

За клиенти  от  други населени места, които  ползват собствен транспорт до Истанбул: сборният пункт може да бъде Летището в Истанбул в деня и часа на излитане  или  да се присъединят към основната  група във Варна или Бургас.

Тези клиенти ще ползват съответната отстъпка от цената. Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 2 месеца от датата на връщане.

Туроператорски  лиценз : РКК- 01-6275

Групата ще се придружава от: Елена Стоева от българска страна , представител на  турския ни  партньор и лицензиран турски екскурзовод на български език.

За информация и записване: 0879589057  – Елена Стоева