+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+359 8795890 57 eleny@mail.bg

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН, ЗАВЛАДЯВАЩ- 27,09,2024

0
Цена
От2,750лв.
Вашето име*
Имейл*
Съобщение*
* Съгласен съм с Общите условия и Декларацията за поверителност.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Запази в любими

Adding item to wishlist requires an account

4726

Защо да изберете нас?

 • Най-добри цени
 • Обслужване 24/7
 • Ръчно подбрани обиколки и дейности
 • Безплатна застраховка за пътуване

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и се радваме да разговаряме с вас.

+ 359 879589057

eleny@mail.bg

Варна - Истанбул – Адана - Тарсус - Хатай – Газиантеп – Зеугма -Адъяман – Немрут – Каракуш – Шанлъурфа- Гьобекли тепе – Мардин --Мидият --Мор Габриел –Хараан – Халфети – Диарбакър- Зерзеван тепе – Чавуш тепе -Татван – Ван - Истанбул- Варна

АВТОРСКА САМОЛЕТНА ПРОГРАМА

Най – добрата програма е при нас , ние предлагаме повече от написаното в офертата Фирмата има 10 годишен опит в организираните пътувания в югоизточна турция и е първата завела български туристи по тези места
 • 10 май – 20 май 2023
  Ранни записвания до 10 февруари
 • 27 септември - 07 октомври 2024
  Ранни зписвания до 29 февруари 2024
Информация за дестинацията

 
Важно : В програмата  са включени  нови 3 обекта за посещение :
Карахан тепе, Зерзеван тепе  и Чавуш тепе 
Продължителността на програмата е 10 нощувки  11 дни  и е съобразена с удобни връзки  за полета от и  до  Варна 

 
         Който желае  може да се присъедини към групата в Истанбул със съответно приспадане от цената . 
Има опция и за желаещите  да  летят от София  
Като ще има корекция на цената 
        Също така  могат да настъпят промени  в датата и часа на излитане в зависимост от  разписанието на Турските авиолинии
  
ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ 
Ще бъдат избягнати районите  пострадали сериозно от заметресенията ,като същевременно туристите ще могат да разгледат обектите  предвидени за посещения 
По конкретно нощувките предвидени за Хатай и Адъяман ще бъдат в близост до историческите обекти , поради рисковата сеизмична обстановка 

11 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ
11  ДНИ,10  НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като  едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската  култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!

 ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА  ДА ИСКАТЕ ДА СЕ  ЗАВЪРНЕТЕ!

  1 ден: Полет   Варна/ София  – Истанбул- Адана или  
Ван- Истанбул- Варна 

Ранен полет с турските  авиолинии до Истанбул  . Истанбул-  Адана .Пристигаме  в Адана  около  обяд  . Отиваме до Тарсус – туристическа програма  в Тарсус . Връщаме се  в Адана . Разглеждаме  Археологическия музей, джамията  Сабанджъ , каменният мост на  река Сейхан и часовниковата  кула. Вечеря. Нощувка 

2 ден: Адана  –   Хатай       

Закуска в хотела 
Потегляме за Хатай . По пътя ще  спрем за малко   и ще посетим най- големият Керван сарай  построен от   Соколу  Мехмет   паша , наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода  Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама  на долината Амик . Притигаме  в Хатай .   Следва   разглеждане  на забележителностите  на  Хатай . Хатай  днес е един  нетипичен  турски град, в който има повече църкви, отколкото  джамии.Старото му име е  Антиохия и е бил основан  300 години  преди Христа от сирийския цар Селевк  Никатор / наследникът на Александър Македонски/ , който основал повече от десет града  с името Антиохия,с което искал да увековечи името   на  баща си  Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал  в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след  превземането  и от римляните  се нарежда веднага след Рим и Александрия  по величие. По- късно  се превръща във важен  център за християнството – за първи път  тук последователите на Исус наричат себе се  „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал  тук. Ще посетим уникалната каменна църква „ Св. Петър“ ,разположена  в естествена  пещера на един от хълмовете на града. И разбира се  богатият  археологически музей , открит преди 2 години с разкошни мозайки .

Свободно време в Хатай.

Нощувката ще бъде в Газиантеп 

Настаняване, вечеря и нощувка.

3 ден-  Газиантеп      

Закуска в хотела. 

Отпътуване за Халфети , построен върху водите на река Ефрат . Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан ,което е останало под водите на язовира . Следва разглеждане на забелехителностите на   Газиантеп – най- големият  граничен град в Турция ,едно от най- старите  постоянно   населени  места в света. Известен е с три неща –  1. баклавата- регистрирана в европейския съюз от края на  2013 ,като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят.2. –бакъра – един от най- известните  пазари на бакърени изделия ; 3. Музея на музайките  -ZEUGMA ……и разбира се  шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция .
Следва  разходка  до крепостните  стени на града и след това  се потапяме  в пазара  на  бакъра, баклавата и Антепският   шам-фъстък. Вечеря в хотела . Нощувка .
Километри за деня : 167 км.

 4 ден- Газиантеп- Адъяман.

Закуска в хотела.

Отпътуваме  за  Адъяман. Отиваме директно  на Немрут със специални микробуси   .По пътя ще гледаме римски мост .
Отпътуване за връх НЕМРУТ  (2150 м.),  една спираща  дъха гледка. Ще разгледаме гробната  могила  Каракуш  на входа  на  Немрут.  На Немрут е известният погребален комплекс  на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил  мястото  за векове  и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита  през 1881 г. През 1987 г. мястото  е обявено   от ЮНЕСКО  за част от  световното  наследство . Той е един от най-важните  национални  паркове  на Турция  и е най- високо  разположения музей на открито в света. Настаняване в хотел в Урфа . Вечеря. Нощувка. 

 5 ден:    Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната  Урфа 

Закуска в хотела. 

Следват   Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат.  Пристигане в Харaан и разглеждаме  конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи,  където е пребивавал пророк Авраам.
 Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната  религиозна постройка.Ще посетим и най- новото откритие  КАРАХАН ТЕПЕ –/ нов обект в програмата/ за което няма още потвърдени данни  за възрастта му .Също култово средище наподобяващо  Гьобекли тепе .
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана  твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците  Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар  7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там  Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години. 
Свободно време  из  чаршията на Урфа. 
Настаняваме се в хотела . 
 Вечерта –Съра геджеси  –  Посещение на  ресторант с  анадолска музика на живо  , богата вечеря с ястия  от района  на Урфа/ прочутото  чии  кюфте-  приготвя се  пред посетителите / по желание  – цена 20 евро 

 Нощувка

Километри за деня :96 км.

 6 ден:  УРФА  –  Мардин   

 Потегляме  към Мардин . По пътя гледаме  античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .   
Следва програма в Мардин –  турският Ерусалим –разположен на границата  между Анадола и Месопотамия. 
Мардин, каменият град , център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте,  старата поща, Улу джами,  . Време за  покупка на сувенири  и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка 

Километри за деня : 175 км.

 7 ден- Мидият и Дара 

Закуска в хотела 
Потегляме към  Мидият –  40 мин. . и сме на  пазара на изумителните украшения  от  сребро  и филигран .  Разглеждаме   конака,  където е сниман  филма  Съла и имаме свободно време  за обяд.  Ще разгледаме красивите старинни къщи на града ,които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата , където се изработва известното Телкари сребро   
 Връщаме се в хотела    Вечеря. / включена в цената  -без  напитки /
Километри за деня : 120 км 
Нощувка

8  ден-  Мардин    –    ДИАРБАКЪР  

Закуска в хотела.

Потегляме  за  Диарбакър- неофициалната столица на  кюрдите . По пътя ще видим  Zerzevan  tepe / нов обект в програмата / – Замъкът Зерзеван – разрушена римска военна база .Разкопките разкриват подземни структури сред които храмът на  митраизма , мистериозна религия .
В Диарбакър ще разгледаме суриянската  църква, Арменската църква , скоро реставрирана и отворена за посещение  ,крепостта на Диарбакър  , старият  мост , Хасан паша  хан . 
Свободно време в столицата на  кюрдите 
Вечеря. Нощувка .

Километри за деня: 110 км

9  ден:  Диарбакър  – Татван 

Закуска в хотела ,
Потегляме за Татван  през  Силван   и  Битлис , където ще видим моста Малабади, станал повод за  много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван.   Ще посетим Ахлат- селчукско гробище .Следва – Другият Немрут .Пристигаме на мястото,където ни чакат  нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в Татван . Ще имаме свободно време . Вечеря . Нощувка 

 Километри за деня  – 192 км

10 ден :  Татван  – Ван   и Акдамар 

Закуска в хотела.

Отпътуваме  за Ван  
 Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник,  който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си.  На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи , барелефни резби и фризове с библейски сцени
 Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града. 
 Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе . Следващата ни спирка е  крепоста Ван в центара на града Ван и наскоро  откритият  богат археологически  музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява  изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство. 

Километри за деня- 147 км

Вечеря  и    Нощувка 

11 Ван  – Закуска в хотела . Разглеждане  на  къщата  на  ванските котки  и килимарницата , откъдето можете да си закупите  килими  и Чавуш тепе / ново в програмата/

Древна крепост с удивителни каменни блокове под земята . Не е още изследвано но има подземни следи  от цивилизация  на 1 метър под земята .Предполага се че е строено по времето на  Царство  Урарту  прези 3000 години 

Следва посещение на   за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък  тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се тъкат килими.

12 ден . Свободно време  във Ван за разходка  и  последни покупки отпътуване за  летището за полет  ВАН – ИСТАНБУЛ –ВАРНА  или СОФИЯ  

капаро –1000 лева при записване/ невъзвращаем 
Остатъка – 30  дни преди тръгване 

Имайте предвид ,че местата са ограничени  ,пътуваме с малки групи и интересът е голям  

Цената е за ранни записвания и е валидна до 10 февруари 

 

Цена на човек в двойна стая

Единична стая

2750 лева

2955 лева

  

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ  :
И ИМЕНАТА НА ХОТЕЛИТЕ : по-късно 
 
В цената са включени:

Самолетен билет Варна- Истанбул- Адана 
Ван- Истанбул – Варна 
 Летищни такси 
Трансфери от летищата  до хотелите и обратно 
10 нощувки  със закуски и 10   вечери  в Анадола в хотели  3* 4* и 5*
1 нощувка в  Адана
2 нощувки в Газиантеп

            2 нощувка  в  Шанлъурфа
            2  нощувки  в Мардин
            1 нощувка в Диарбакър
            1 нощувка в Татван
            1  нощувка във Ван
Лицензиран  турски екскурзовод на български език / ,придружаващ групата през цялото време / и беседи във всички  обекти
           Обслужване  на  място  от   лицензирана  турска  транспортна фирма 
           Безплатна  вода  по време на пътуването 
           Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро 

 В цената  не са  включени : 

           Обядите на приблизителна стойност  120 лири 
           Горивна такса  / ако има такава /
           Входните такси на обектите  
           Разходи от личен характер 
           Бакшиши – по 10 евро за екскурзовода и 10 евро за шофьора
 

 •    Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро ;без доплащане.
 •  Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 65 г. до 75 г. с покритие 10 000 евро  – доплащане 30  лв ;
 • *Забележка: Туроператора си запазва правото при промяна в тарифата на ЗК Лев Инс АД да коригира цената на медицинската застраховка.
 • Ако някой желае  сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие до 3 дни от резервиране и заплащане на тур. пакет срещу доплащане, ще си я направи сам като си избере сам застраховател като ние ще му съдействаме . Цената варира от 1,5% – 5% от цената на пакетната услуга
 • Фоклорна вечер в Урфа  с автентична жива музика – Съра геджеси -20 евро 
 • Напитки по време на храненията освен вода 
 • Микробусчето до двата немрута и корабчето на Халфети 

Условия за записване:

Внасяне на  съответния депозит  при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълният комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите  най- късно 2 дни преди датата на отпътуване . Доплащане до 30 дни преди датата на отпътуване. Начин на плащане: банков път  или в офиса на фирмата.

Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 12 туриста.При по- малък брой следва преизчисляване на цената.

Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 20 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията.

Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в случай на :

 • Затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии
 • При отказ  от пътуване се удържат разходите направени  до момента, като самолетни билети  , капаро за хотелите и др.30 дни преди пътуването не се възстановява никаква сума  
   

 Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/. .
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт/ може да се пътува с лична карта  само ако  личната  карта не е безсрочна. 
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.
 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.

ЕЛЕНИ ТРАВЪЛ има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ,  на ЛЕВ  ИНС застраховане « АД – гр. София, 1700 , бул. „Симеоновско шосе  67 А, ЕИК 121130788, 
Застрахователна полица № 13062110000475/23,04,2023

Групата ще се придружава от: Елена Стоева от българска страна   и турски лицензиран  екскурзовод  на  български език  

За информация и записване: 0879589057  – Елена Стоева
Сайт : www.eleny.info/ e- mail: eleny@mail.bg  / elena_stoeva1218@abv.bg