You are here Начало Самолетни ЧЕРНОМОРСКА ТУРЦИЯ И ГРУЗИЯ -
Item image

КАРАДЕНИЗ  – ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ и ГРУЗИЯ

 Варна – Истанбул – Анкара – Ерзурум – Ван – Доубаязит – Карс –  Хопа – Батуми –  Ризе- Сюрмене  – Трабзон –   Истанбул – Варна                                         18 август  – 29 август   2020

 

                    12  ДНИ, 10 НОЩУВКИ със   САМОЛЕТ ,  ВЛАК  и АВТОБУС

                     Излитане от Варна – Истанбул с Турските авиолинии

                     Връщане  – Трабзон- Истанбул- Варна

                     1 нощен преход  от  Истанбул  до Анкара с влак/ спални вагони /

                     1 нощен преход  от Анкара  до Ерзурум с влак / спални вагони /

                     8 нощувки  в Източна Турция със закуски и вечери 

       Езеро като море с вкус на сода и арменска църква на древен турски остров? Градски напоителен канал на 2700 години, който и до днес работи? Крепост на турски паша с парно отопление отпреди 450 години и танкове в подножието? Лична среща с котката, дошла направо от Ноевия ковчег? Водопад в пустинята, сякаш е на хавайски остров? Тръгвайте за Ван в Анадола и оттам до  Зелената Турция  и Грузия ! Някъде между синята вода, пясъчно-скалистите хълмове, планината Арарат и границата с Иран се намира свят от приказките, в който се навлиза с широко отворени очи – нищо не е за изпускане!

Ден 1-  Полет  от   Варна  с Турските  авиолинии  .

Пристигане в Истанбул .Трансфер до железопътната гара  Halkali

22.00 часа  се качваме на  влака  от  гара  Halkali  . Пътуваме  за Анкара/ спални вагони/.

Във влака има ресторант,  където можете да си  поръчате  ароматен чай или кафе , а също и храна.

Ден 2– 8,00 часа пристигаме в  Анкара.  Оставяме си багажа  на съхранение на  гарата  и започваме  туристическата  обиколка на Анкара

В 15.55 часа се качваме на  луксозният  влак   Turistik  Dogu  Express  и отпътуваме  към Ерзурум.Пътуването е със спални вагони . Във влака има ресторант и е осигурена вечеря. /включена в цената./

Тъй като  влакът има  голям престой в Ерзинджан, слизаме и разглеждаме забележителностите на града и продължаваме към Ерзурум.Зекуска във влака/ включена в цената/Пристигаме  в Ерзурум в  18.00 часа.Трансфер до хотела .  Настаняваме се.Вечеря. Нощувка .

Ден  3Туристическа програма: ЕРЗУРУМ-МЕДРЕСЕТО С ДВОЙНО МИНАРЕ-МЕДРЕСЕ „ЯКУТИЙЕ“-АТЕЛИЕ“ОЛТУТАШЪ“- КРЕПОСТТА ЕРЗУРУМ – УЛУ ДЖАМИ –ТРИТЕ КУБЕТА – ДЖАМИЯТА  ДЖАФЕРИЕ

След закуската на шведска маса в ресторанта на хотела, започваме туристическата обиколка на  Ерзурум . Следва посещение на джамия „Улу“, Ючкюмбетлер/Трите кубета/, медресето с двойно минаре, джамията  „Джаферие“, медресето  „Якутие“. След това обядваме в една от реставрираните стари къщи на Ерзурум. Обядваме на автентична софра, ще опитаме и специфичното ястие на региона  кадаифдолмасъ (кадаиф долма). И накрая, след свободното време, което ще имате  на чаршията, където се намират и бижутерийните магазини, в които са изложени ръчни изработки с „отлуташ“, който е прочутият скъпоценен камък на региона  потегляме за  Ван .

 Пристигаме във Ван . Започваме обиколка на  Ван- „източният  Париж.” Ван е един от най-големите градове в Мала Азия,чиято история започва през 5000 г. Пр. Хр. Разположен е на езерото Ван- най-голямото и най- необикновеното в Турция- 3 738 кв.км от содена  вода , заобиколена от мощни вулканични конуси. Уникално е с това,че се намира в планината и неговата вода  никъде не изтича. През  9 в. Пр. Хр. става столица на арменското царство Урарту  с името  Тушпа. Вавилонците  го наричали   царство Урарту , а персийците  -Армения. Тук е разказана  почти цялата  библейска история  : от Адам и Ева  до Давид и Голиат. След вълнуващите моменти, които ще прекараме на моста и чая, с който ще си подсладим душите се връщаме пак в центъра на града, от където продължаваме за замъка „Ван“ (замъкът „Тушпа“). От там имаме възможността да наблюдаваме целият пейзаж около ванското езеро. Тук имаме възможност да видим гробниците на урартийските крале, къщата на Саид-и Нурси и другите урартийски останки.

Разглеждаме крепостта и  новият археологически музей близо до крепостта.Настаняваме се в хотела. Вечеря. Нощувка .

Ерзурум-  Ван – 373 км. /5 часа/

 Ден 4- : Закуска – шведска маса

 След закуска  продължаваме  с туристическата  обиколка. Посещаваме къщата на ванската котка, където имаме възможност да видим едни от най-важните и най-обичани живи същества-ванските котки. След красивите снимки с нашите симпатични приятели-котките се отправяме към ателието, където се  изработват  предмети от традиционно сребро и телкари/филигран/. Тук ще   имаме свободно време за пазаруване и отдих. След обяда тръгваме за Геваш по планинския път, който е на нивото на езерото, на 2250 м. височина. С лодки преминаваме на остров „Акдамар“. Разхождаме се из острова, запознаваме се с занаята „каменарство“ и разглеждаме известната църква „Акдамар“. Преди да приключи екскурзията ни за деня отиваме в центъра за ръчните изкуства, след това се прибираме в хотела.Вечеря. Нощувка

Ван – Геваш -41 км

 Ден  5 – закуска.

Потегляме за  Dogubayazit ,като  по пътя се наслаждаваме  на  Водопадите  „ Мурадие”чиято височина се извисява на 20 метра . В рамките на същия ден посещаваме и великолепния дворец „Исхак Паша“ / XVII  в./, който е строен в продължение на 99 години и е изумително съчетание на  персийска, селджукска, грузинска и арменска  архитектура.  Портите му днес красят  Ермитража  в Санкт Петербург.

Продължаваме  за Карс  , като по време на пътуването се наслаждаваме  на  Свещената планина Аgri/ Арарат/  (5165 м.), тя ни пленява и неусетно се озоваваме в Ъгдър./ Следва  приятна изненада /. Въпреки суровия климат в региона тук времето винаги е приятно  . Разделяме се с Ъгдър и продължаваме през Тузлуджа  и  Дигор  към Карс.Пристигаме в Карс .

Вечеря. Нощувка .

Километри за деня  – Ван – Карс –361 км

Ден – 6 – Закуска в хотела .Продължаваме  с разглеждането  на Карс и  околностите

 Карс-   древната  столица на  арменското царство , винаги е била спорна територия между Турската  и Руската  империи  и за него са се водели  безброй войни. Разглеждаме  забележителностите  – крепостта Карс и легендариния  град Ани –старата столица на Армения по времето на  Багратидите / Х век/Църквата на  Светите Апостоли / Х век/ , сега джамия, каменния мост .Тръгваме за прочутите „Ани Харабелер“, които са на 45 км. от мястото, където се намираме. Ще посетим катедралата, Арпачай, Сурп Киркор, Сурп Пиргич (църквата „Кевели“), които са едни от най прочутите произведения на арменската и селджукската култура. Също така ще посетим и джамия „Менюджехр“, която е построена от селджуките и е първата турска джамия в Анадола, джамия „Ебул Мухаммеран“ и султанския дворец. Къщата на  Намък Кемал.Свободно време.

 Вечеря в хотела.

Километри за деня :

 Карс – Ани  харабелер –  46 км

 Ден  7След закуската  в ресторанта на хотела потегляме за Хопа .По пътя се любуваме на великолепната  панорама. Това е най- зелената част на  този район  наситена  с  много  цветове и прекрасни гледки. Фотопаузи .Настаняваме се в хотела .Вечеря. Нощувка

Километри за деня :

Карс- Хопа  -264 км

 Ден 8Закуска  и тръгваме за Батуми  -Грузия

Преминаваме през гранично- пропускателния пункт Сарп за Грузия, област Аджария. Продължаваме към крепостта Гонио-Апсарос-останала от римската епоха, която за последно е обитавана по време на османската империя и където се намира гробът на Св. Матиас-един от дванадесетте мисионери на  Исус Христос. На входа ни посрещат и поздравяват величествените крепостни стени. От там продължаваме за центъра на град Батуми, като по пътя ще видим река Чорух, която извира от Байбурт , старият мост Гонио, който се извисява над реката. Следващото място, където ще спрем е на 9 км. от центъра на града, това е Ботаническата  градина Батуми, която е прочута с тропическите растения и е втората по-големина в света, и  най-важното-създадена е с ръце, без помощта на машини и техника. В ботаническата градина влизаме от входа на факултета (Chakvi) и спираме на място, където има панорамен изглед на целия парк, за да може да се направят красиви снимки. След разглеждане на тази голяма градина, която е изключително богата, с много красива и разнообразна  растителност, тръгваме към  центъра на града, за да опитаме вкуса на местнта кухня. След кратката обедна почивка ще разгледаме   катедралата „Света Богородица“,  батумският музей на картините и изобразителното изкуство, сградата на театъра, паметника „Медеа“, батумското пристанище и обновеният площад  „Европа“ и др. След разходката из булевард „Батуми“ ще имаме свободно време за пазаруване . След това излизайки през гранично- пропускателния пункт Сарп се  връщаме пак в Турция като продължаваме  към хотела ,намиращ се  в планината. на брега на  река    Фъртъна .Настаняване в хотела. Вечеря  / включена в цената /.

Обяд  – грузинска кухня – / допълнително се заплаща  /- 25 лари или около 40 лири

Километри за деня :

Хопа- Батуми – 36 км

Батуми- Хопа -36 км

Хопа-  Айдер-  86 км

 Ден  9- закуска в хотела

Разходка  из  „Firtina  vadisi“, която е известна като най-зелената точка на Турция. Проследявайки река „Фъртъна“/ Firtina  deresi/ виждаме най-различни видове на богата източно-черноморска растителна флора, като кестени, елша, източен смърч. Имаме кратка  фотопауза до река Хала на османските исторически каменни мостове Микрон или Кале(крепост).Следва една приятна разходка из платото „Айдер“/Ayder yaylasi/, което е едно от най-красивите точки на планината „Качкар“. Разглеждаме водопада „Гелин Дювени“ и други, намиращи се наоколо. След обиколка на Галердюзю и Калегон,  може да направим  една приятна разходка из платото и да си поговорим  с местното население. Разхождайки се из платото „Айдер“ Вие ще се почувствате в един друг свят. След това потегляме към Трабзон през Ризе  .Настаняваме се в хотела  .Вечеря и нощувка.

Километри за деня :

Айдер- Фъртъна  дереси -18 км

  Фъртъна дереси –  Ризе -68 км.

Ризе – Трабзон -78 км

 Ден 10-   Закуска   в хотела .Следва  Трабзон .

Туристическа програма в Трабзон  – Църквата  Света София – местността  СОУК   СУ –вилата на  Ататюрк- ателие за бижута с техника  телкари/ филигран/

Трабзон  – Мачка – Манастира  Сумела / част от него е отворен за посещения/– Националния парк  Алтъндере/ Златната река /- Сюрмене – Посещение на  чаена  фабрика –възможност за покупка на  най- известният чай , Сюрмене- посещение на  ножарницата  „Сюрмене

Трабзон-  важен  укрепен център още от времето на  Византийската  империя. Алексей Комин бяга тук след детронирането си в Константинопол  през ХII В. И  така, градът става  столица на  християнска държава около  250 г. / до  1461 г./ ,когато е превзет от османците    и става част от Османската  империя. Посещаваме църквата Света София, която е построена през XIII в. по времето на Мануел I Комненос, през 1572 г. е превърната в джамия а през 1964 г. е обявена за музей и е една от най-важните забележителности на Понтийската  държава. Следва  посещение на  ателието, където се изработват  известните  трабзонски  бижута от филигран.

Потегляме за местността  SOĞUK   SU Студена вода „. Тук ще посетим  вилата на Ататюрк, която е обявена  за шедьовър на XX-ти век. Великият лидер е посетил тази вила два пъти, през 1924 г. и 1930 г.. През 1937 г. тук той написва една част от своето завещание. Архитектурата и градината на вилата ще ви очарова.Продължаваме към Мачка . Минавайки през Мачка влизаме в националния парк „Алтъндере“, където ще видим 1001 тона на зеления цвят. Гостите ни, които нямат зелени очи да не се притесняват, защото когато гледате зеленото очите ви ще се оцветят в зелен тон. Ще обядваме в подножието на  манастир „Сюмела“, който е един от най-старите  християнски храмове в света , създаден в чест на Дева Мария  или Черната  Богородица от Сумела. Изсечен е изцяло в пещера   в стръмни отвесни скали.   Построен е върху скала с карвинг техника. Сигурни сме, че чудото на архитектурата на манастира ще ви омае и завладее.Ще изживеем  повторно възхищение и от разказа на екскурзовода ни докато разглеждаме манастир „Сумела“, който е на 1250 м. надморска височина.По пътя ще опитаме  най- вкусният сютляш в  Хамсикьой . След това тръгваме за чаената фабрика в Сюрмене. По време на обиколката ни из фабриката имаме възможност да изслушаме историята на чая-започвайки от клонката до присъствието  на масите ни. След това  имаме възможност да пазаруваме и да се насладим  на чаша ароматен  чай. След като сме дошли в Сюрмене не може да не купим прочутия нож на Сюрмене ,за това отиваме в ножарница „Сюрмене“. След кратък престой ,продължаваме към хотела в Трабзон.

Обяд по пътя – / не е включен в цената /

Километри за  деня :

Вилата на  Ататюрк- Мачка- 27 км.

Мачка- Манастира Сумела-  19 км

Манастира Сумела – Сюрмене – 80 км.

Сюрмене-  Трабзон- 32 км.

Настаняване в хотела . Вечеря./ включена в цената /

 Ден  11- Свободно  време  и трансфер до летището .Пътуваме за  Истанбул  и Варна

ЦЕНИ :

1270 евро /2490 лв/ на човек в двойна стая

 1470  евро /2880 лв/ на човек в единична стая

 Депозит  при записване :   800 лв / ДОПЛАЩАНЕ  до 01 юли 2020 г.

Важно: Може да се наложи промяна в програмата  при тръгване , ако не успеем да закупим билети за влаковете които се продават  един месец предварително , няма  предварителни  резервации   В такъв случай  ще пътуваме  директно   до Ерзурум със самолет .

 ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Самолетен  билет – Варна  – Истанбул  и Трабзон  –  Истанбул- Варна

Летищни такси

Трансфери до влаковете , хотелите  и летището

1 нощувка  във влака Истанбул-  Анкара

1  нощувки  със закуска и вечеря  във влака от Анкара  за  Ерзурум  :

8 нощувки със закуски и вечери:

1 нощувка в Ерзурум 

2 нощувки във Ван

2 нощувки в  Карс

1 нощувка в Хопа

1 нощувки в Айдер

1 нощувка в Трабзон  

 Имената на хотелите и полетното разписание- по- късно

 Лицензиран  турски екскурзовод на  български език ,придружаващ груата през  цялото време  и беседи във всички  обекти 

Обслужване  на  място  от  турска транспортна фирма

Всички входни такси на  обекти  и музеи

Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро ,  за лица  над 65- години -20 лв доплащане

Редовните  ни клиенти ползват намаление .

В цената  не са  включени

Обяди – местна  кухня   от всеки район – около  35 лири / един  обяд/

Напитките по време на хранене

Допълнителните екскурзии

Такса  гориво , ако има такава

 Условия за записване:

Екскурзията се осъществява при наличие на записани минимум 15 участници . Срок за уведомление за ненабран мин. брой участници: 30 дни преди датата на отпътуване

За клиенти  от  други населени места , които  ползват собствен транспорт или летят от София : сборният пункт  е жп гарата в Истанбул     

Тези клиенти  ще ползват съответната  отстъпка от цената . Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 2 месеца от датата на връщане

 Групата ще се придружава от: Елена Стоева от българска страна  и лицензиран  турски  екскурзовод  на  български език 

За информация и записване: 0879589057 / 052 632 110 – Елена Стоева

ЕЛЕНИ  ТРАВЪЛ  притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6275/12,12,2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора Отговорност на Туроператора по смисъла на чл. 97 от ЗТ,  на ЛЕВ  ИНС застраховане « АД – гр. София, 1700 , бул. „Симеоновско шосе  67 А, ЕИК 121130788,

Застрахователна полица № 03018152/13062010010540/26,05,2020

  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой места
  ЧЕРНОМОРСКА ТУРЦИЯ И ГРУЗИЯ -РАННИ ЗАПИСВАНИЯ 18.08.2020 - 29.08.2020 2490 лв. 15

  Вашата резервация

  Вашите данни
  (*) Задължителни полета
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Отзив

  Цена
  Локация
  Екип
  Услуги
  Храна

  Затвори коментари

  Comments (2)

  1. Светлана Тодорова  |  

   Здравейте! Програмата е уникална,но тъй като по това време съм в летен сезон,дали ще има друга дата през септември?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *