You are here Начало Самолетни МАРДИН - ТУРСКИЯТ ЕРУСАЛИМ -
Item image

 

МАРДИН  – ТУРСКИЯТ   ЕРУСАЛИМ  – Мистика  и екзотика

Примерни дати : 15  ноември – 20 ноември /полетните дни и  часове по- късно /

 -6 дни/5 нощувки /5 закуски/5 вечери   в  Мардин

Маршрут  : Мардин – Мидият- Диарбакър- Шанлъурфа- Гьобекли тепе- Харран-  Халфети – манастира Дейрулзафаран –  манастира  Мор Габриел…..и още  

 Работата  никога не свършва, а животът  е твърде кратък за да отложим  във времето  за пореден  път  мечтаната  екскурзия .

Лошата  новина е,че  времето лети. Добрата новина е ,че ти си пилотът

Майкъл  Алтсулър

 Правим малки групи  ,в които вниманието  към клиента е водещ приоритет.

На вашето внимание  е едно пътуване  до МАРДИН – християнският остров в Анадола- .Ще имате възможност да  се насладите в продължение  на 6 дни  на  този уникален  град . Град Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже , че целият град представлява най- големият музей на открито в света.а открито. Преди известно време старият град Мардин бе обявен за исторически и културен резерват, под защитата на държавата бяха поставени старите конаци и е забранен строежът на нови жилища. Тук пред погледа на посетителите се разкрива значението на камъка за хората, човек вижда как умели ръце оформят камъка и от студения камък започва да блика красота. Мардин е и градът където заедно живеят представителите на различни религиозни общности и секти. Първите следи от заселен живот тук датират още от периода на хурите. В периода на бейство Артуклу градът започва да придобива голямо значение а в периода на управлението на бейство Аккоюнлу преживява златния си период.         Пристигайки тук ще се уверите че действително град Мардин представлява музей на открито. Тук дори е разпространен анекдотът-ако на входовете към града се поставят порти, градът ще стане град-музей.  Градът разположен на върха на хълм се дели на две части, стария град и новия град.

Програмата:

1 ден – Среща  на летището  в Истанбул за тези,които не са от Варна  За тези от Варна  или желаещите да тръгнат от Варна  ще бъде организиран транспорт   . Излитаме  от Истанбул.Кацаме на  летище  Къзъл тепе в Мардин. Трансфер до  хотела . Настаняваме се  .Вечеря. Нощувка.

2 ден-  Закуска  в хотела .

Потегляме за  ДАРА ,   античен град , получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Връщаме се в Мардин.

Следва посещение на тайнственният и загадъчен християнски  манастир Дейрулзафран.

За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюряни  и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на  I век.  В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции.  В град Мардин и околностите живеят към 5 хиляди сурияни,  70 на сто от тях са православни. Езикът им е семитски, той е много близък до арамейския и до езика на Исус Христос. Манастирът  „Дейрулзафран“ е основан преди 1 500 години. В миналото това бил мъжки манастир. Тук живеели 25 монаси, но в момента  е обитаван само от трима. Разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Ще изпием по едно ароматно кафе  или чай и ще продължим  с християнските храмове в Мардин.

Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами .

Свободно време из чаршията .

Вкусна вечеря в хотела.

Нощувка .

 3 ден – Закуска на терасата на хотела откъдето се открива  зашеметяваща гледка  към Месопотамия .

Тръгваме към  Мидият –столицата на сурияните -45 км – 40 мин. . и сме на  пазара на изумителните украшения  от  сребро  и филигран .  Разглеждаме   конака,  където е сниман  филма  Съла  и имаме свободно време  за обяд.  Ще разгледаме красивите старинни къщи на града ,които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата , където се изработва известното Телкари сребро. След това  посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните. Той се намира на  около час и половина от Мардин и е истинско архитектурно бижу. Основан е през 397 г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Но пълен разцвет преживява през 7 век, когато тук пристига Свети Гавраил и се заема лично с управлението на манастира и на населяващите го 1500 монаси и послушници. Те живеели аскетично, отдадени на труд и молитва. А някои прекарвали времето си в тесни килии, като завързвали косите си за тавана , за да не падат на земята и да не заспиват.

Връщаме се отново  в Мардин.Свободно  време.

Следва  вкусна вечеря в хотела

Нощувка

 4 ден – Закуска в хотела .

Отправяме се към Диарбакър – античният  град  Амида  ,в чертите на   древна Месопотамия  .Днес е неофициалната столица  на кюрдите. Ще посетим  суриянска  църква, археологическия  музей ,базалтовата крепост на Диарбакър, която датира от римско и византийско време . Построена е по времето на  император Константин II -349 г. Тя е втората по големина и здравина в света след Китайската стена.  Продължаваме към старият мост на река Тигър , от римко време , от черен базалт с 10 свода. Ще обядваме  в  Хасан паша  хан –синът на  Соколлу Мехмет паша .

Свободно време в столицата на  кюрдите .

След обяд се връщаме в  Мардин.

Вечеря в хотела

Нощувка

 5 ден-  Закуска в хотела . Пътуваме  към Урфа.-189 км/2 часа и 30 мин./.По пътя спираме  в Хараан и Гьобекли тепе

Пристигане в Харaан и разглеждаме  конусовиднити  къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи. Според Старият завет ,в една пещера  в Харан  се е родил Авраам ,който повежда  своя народ към обетованата земя.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната  религиозна постройка.

Отпътуване за Урфа. Библията и Корана  твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците  Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар  7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там  Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба.

Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години. Посещаваме и  археологическия музей на  Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.

Свободно време на чаршията на Урфа.

Връщаме се в Мардин

 6 ден –Закуска в хотела. Свободно време  до излитане  на самолета .Последни покупки.

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ : по-късно

 В цената са включени:

Самолетен  билет – Истанбул –Мардин  / Мардин   – Истанбул

Летищни такси

Трансфери от летищата

5 нощувки  със закуски и вечери  в  Мардин  в  TUGHAN   HL -конак  или подобен

Лицензирани  турски екскурзовод на български  или на английски език / ,придружаващ групата през  цялото време / и беседи във всички  обекти

Обслужване  на  място  от  турска    лицензирана   транспортна фирма

Безплатна  вода  по време на пътуването

Всички входни такси на  обекти  и музеи

Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро

Цена  на човек в двойна стая Единична стая
       790 eu /1580  лева  890 eu /1780  лева

В цената  не са  включени : 

Обяди – местна  кухня   от всеки район – около 30  лири / един  обяд/

Такса  гориво , ако има такава

 Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията:10 човека

Максимален брой  -15  човека/ с персонала /

Документи за пътуване: Валиден международен паспорт

Условия и срокове за плащане:

 РАННИ  ЗАПИСВАНИЯ  ДО 01 октомври   2020  г.

 50 % от пакетната цена ,   при записване  / невъзвращаем депозит /

Остатъка    до  15 октомври 2020

За лица  навършили  65 години- 20 лв доплащане за медицинска застраховка

Забележка:

Настаняването  в автобуса , с който ще пътуваме в Анадола  ще става по реда на  записване/ платен  депозит /.

 ЕЛЕНИ  ТРАВЪЛ  притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6275/12,12,2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора Отговорност на Туроператора по смисъла на чл. 97 от ЗТ,  на ЛЕВ  ИНС застраховане « АД – гр. София, 1700 , бул. „Симеоновско шосе  67 А, ЕИК 121130788,

Застрахователна полица № 03018152/13062010010540/26,05,2020

 

 

 

 

 

 

 

  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой места
  ОДРИН - с една нощувка 01.01.1970 - 01.01.1970 ОДРИН И ЛОЗЕНГРАД - ДВУДНEВНА ЕКСКУРЗИЯ С БОГАТА ПРОГРАМА И ДНЕВЕН ПРЕХОД ОТ ВАРНА , БЯЛА, ОБЗОР , СЛЪНЧЕВ БРЯГ, ПОМОРИЕ  И БУРГАС     микробус – 6 местен  Мерцедес -145 лв  на човек в двойна стая  и 165 лв единична  --при   минимум  6 човека  с 1 нощувка                               НОВО  В ПРОГРАМАТА  :  ТУРСКА  БАНЯ    и   Посещение на най новият МОЛ –ERASTA  , открит  съвсем наскоро                         Дати  :  29,10-30.10.2020 -1 нощувка /      02.11-03,11,2020- 1 нощувка  Шопинг тур в Одрин и Лозенград. Шопинг терапията е модерен феномен, който завладява все повече хора. Именити психолози все по-често я препоръчват като начин за лекуване на стреса и на хора, които просто искат да си доставят малко щастие! Откъснете се за два дни от до болка познатия пейзаж на града и се разходете, макар и само за кратко до съседна Турция. Убедени сме, че смяната на обстановката ще Ви се отрази благотворно и ще се презаредите с положителни емоции. Одрин (Едирне - Edirne) е турски град, който се намира близо до границата между Турция и България. В миналото градът е носел името Адрианопол. Днес Одрин е административен център на провинция Одрин. На изток градът граничи с провинциите Текирдаг и Кърклърели, на юг с Егейско море. Одрин е богат както на природни дадености, така и на исторически забележителности. Затова и ежегодно хиляди туристи избират града за своята ваканция в градска среда. Одрин - градът на шедьоврите, фонтаните и лалетата Лозенград – градът на сладостите ПРОГРАМА ОДРИН И ЛОЗЕНГРАД - ДНЕВЕН ПРЕХОД 1 ден: 07.00 ч. oтпътуване от Варна от Катедралата 08.00 ч. - 08.30 ч. Кратка почивка в Бургас - бензиностанцията OMV / срещу Мак Драйв /. Около 10.15 ч. преминаване на българо-турската граница на ГКПП Малко Търново/Дерекьой. Пристигане в Одрин около 11,30ч. – втората османска столица след Бурса и преди Константинопол /Истанбул/, града на пехливаните (мазните борби) и плодовите сапуни. Посещение на  новият МОЛ   - ERASTA  AVM Настаняване в хотел Altunhan Hotel - http://www.altunhanhotel.com,  разположен на  централната  пешеходна алея   ,с много  магазини  и 2 закрити пазара , които работят  до късно вечерта Продължаваме  с програмата :   Посещение на българската църква „Св.Георги”, в която има уредена етнографска сбирка на предмети и дрехи от бита на беломорските и одринските българи. Разглеждане на джамията Селимие. Джамията на султан Селим II – шедьовъра на архитект Синан, славеща се с красивите си мраморни резби, керамични мозайки и най-високите минарета в страната – 70.9 м. Свободно време. Самостоятелно придвижване до хотела  или  посещение  на турска баня за желаещите – Цена  15  евро Възможност за вечеря в местен ресторант с прочутият специалитет на гр. Одрин - таваджигер - пържен черен дроб – специалитета на   града , приготвен по специална рецепта, свежа салата от различни зеленчуци, пикантен сос и прословутия айрян на комшиите  или  вечеря  в ресторанта на  хотела  / По желание / Нощувка 2 ден: 07:30ч. Закуска в хотела 8.30ч. Освобождаване на стаите и качване на всички туристи с багажа в автобуса и отпътуване за: 09:00ч. Посещение на Музея на здравето (музей на Европа за 2007 г.) с кратък филм на български език. Вход: 5 турски лири = 3 лева. Време за разглеждане – 1 час. 10.00ч. Посещение на българската църква "Св Константин и Елена" 11.00   Посещение на най-новия OUTLET търговски център в Одрин - MARGY 12,00 ч. Следва  - търговския център  Мигрос  в Одрин. 13.30ч. Отпътуване за Лозенград (Къркларели). Свободно време в центъра на Лозенград за покупки на турски сладкиши и деликатеси на изгодни цени. Възможност за вечеря в местен ресторант с известните Лозенградски кюфтенца. Отпътуване за България. Пристигане в Бургас около 19.00 ч., във Варна около 21.30 ч. Описаните в програмата часове и поредност на мероприятията са ориентировъчни и могат да претърпят промени в хода на пътуването, без това да ощетява пътуващите.  
  Отпътуване от : Цена на турист в двойна/тройна стая за единично настаняване
  ВАРНА, БЯЛА, ОБЗОР, СЛЪНЧЕВ БРЯГ, ПОМОРИЕ И БУРГАС 145 лв. 165 лв.
  В цената са включени: транспорт с лицензиран автобус/микробус по маршрута; 1 нощувка със закуска в хотел Altunhan Hotel - http://www.altunhanhotel.com/ пътни и гранични такси, паркинг; водач от  ЕЛЕНИ  ТРАВЪЛ  по време на пътуването; туристическа застраховка с лимит 2000 евро за лица на възраст до 65 год. Цената не включва: разходи от личен характер; мед. застраховка за лица над 65 год. – доплащане 2.00 лв.; лица над 80 год. не се застраховат. Посещение на Музея на здравето с кратък филм на български език. Вход: 5 турски лири = 2,50 лева. Допълнителна информация: Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена доплащане – до 10 дни преди отпътуване. Необходими документи валиден международен паспорт; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители - в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването. Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туриста; Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване Турция: - няма визови и санитарни изисквания; - парична единица - турска лира TRL За Одрин: Тази екскурзия ще Ви отведе в Одрин – Градът е на второ място в света по концентрация на археологически паметници и забележителности след Флоренция. Забележителности и археологически паметници:
  • Pеставрираната българска църква ”Св. Георги” - базилика, построена през 1880г. в типичен късно- възрожденски стил,в която има етнографска сбирка на предмети и дрехи от бита на беломорските и одринските българи. Там домакинът ще Ви покаже своята колекция от гълъби, които можете да докоснете, подържите в ръце и да пуснете свободно да летят...
  • Джамията на султан Селим II е най-посещаваната забележителност в града, шедьовъра на архитект Синан, славеща се с красивите си мраморни резби, керамични мозайки и най-високите минарета в страната – 72 м. Виждат се дори от България! Първоначално джамията е имала 1000 прозорци, но са зазидали единия поради вярването, че 999 е магическо число. Според някои мнения „Селимие джами" надминава по красота дори храмът „Света София" в Истанбул. Интересен е фактът, че джамията е издържала 71 земетресения над  7-ма степен по Рихтер, но оцелява непокътната...
  • Църква „Св. Св. Константин и Елена”. Най-старата българска църква в Одрин. построена през 1869 г. с разрешението на местния паша и със средства на българската общност.
  • Музея на здравето - огромен, много впечатляващ комплекс, построен през 15 век от османския султан Баязид ІІ на брега на река Тунджа – с над сто по-големи и по-малки куполи и две огромни, островърхи минарета. През 2004 год. печели приз „Европейски музей на годината" Основната част от комплекса е болница, но в него има още медицинско училище /медресе/, джамия, приют за гости, турска баня, кухня. Днес, музеят е интересно историческо място, но също и удивително място за релакс. Представител на музея ще Ви посрещне в малка уютна зала с прожекция на филм за комплекса, на фона на изключително приятна успокояваща музика. Восъчни фигури по подобие на Мадам Тюсо пресъздават историята на древната медицина.
  Естествено може да хапнете турски дюнер или пък прочутият специалитет на гр. Одрин - таваджигер - запържен черен дроб, приготвен по специална рецепта, свежа салата от различни зеленчуци, пикантен сос и прословутия айрян на комшиите КАКВО ПРЕДЛАГА MARGI OUTLET? LC Waikiki, Koton, Seven Hill, Deichman, Kemal Tanca, Pierre Cardin, Mavi, United Colors of Benetton, Adidas, Colin’s, Hot Point, U.S. Polo Assn., Loft и още много други… КАКВО МОЖЕМ ДА СИ КУПИМ В ОДРИН? Българите най-често си купуват прах за пране и омекотители, тъй като там са сравнително по-евтини отколкото в България; Красиви декоративни сапуни с най-различни форми и аромати, подходящи за подарък или сувенир; Преждата също е по-евтина. 100 гр е 1 лира; Ядките са често купувана стока, има голямо разнообразие; Баклава, пишмане, локум, кадаиф;                
  лв. 0
  МАРДИН -ТУРСКИЯТ ЕРУСАЛИМ - 25.06.2020 - 30.06.2020 1720 лв. 15

  Вашата резервация

  Вашите данни
  (*) Задължителни полета
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Отзив

  Цена
  Локация
  Екип
  Услуги
  Храна

  Затвори коментари

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *