You are here Начало Самолетни МАРДИН - ТУРСКИЯТ ЕРУСАЛИМ -
Item image

 

МАРДИН  – ТУРСКИЯТ   ЕРУСАЛИМ  – Мистика  и екзотика

Примерни дати : 15  ноември – 20 ноември /полетните дни и  часове по- късно /

 -6 дни/5 нощувки /5 закуски/5 вечери   в  Мардин

Маршрут  : Мардин – Мидият- Диарбакър- Шанлъурфа- Гьобекли тепе- Харран-  Халфети – манастира Дейрулзафаран –  манастира  Мор Габриел…..и още  

 Работата  никога не свършва, а животът  е твърде кратък за да отложим  във времето  за пореден  път  мечтаната  екскурзия .

Лошата  новина е,че  времето лети. Добрата новина е ,че ти си пилотът

Майкъл  Алтсулър

 Правим малки групи  ,в които вниманието  към клиента е водещ приоритет.

На вашето внимание  е едно пътуване  до МАРДИН – християнският остров в Анадола- .Ще имате възможност да  се насладите в продължение  на 6 дни  на  този уникален  град . Град Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже , че целият град представлява най- големият музей на открито в света.а открито. Преди известно време старият град Мардин бе обявен за исторически и културен резерват, под защитата на държавата бяха поставени старите конаци и е забранен строежът на нови жилища. Тук пред погледа на посетителите се разкрива значението на камъка за хората, човек вижда как умели ръце оформят камъка и от студения камък започва да блика красота. Мардин е и градът където заедно живеят представителите на различни религиозни общности и секти. Първите следи от заселен живот тук датират още от периода на хурите. В периода на бейство Артуклу градът започва да придобива голямо значение а в периода на управлението на бейство Аккоюнлу преживява златния си период.         Пристигайки тук ще се уверите че действително град Мардин представлява музей на открито. Тук дори е разпространен анекдотът-ако на входовете към града се поставят порти, градът ще стане град-музей.  Градът разположен на върха на хълм се дели на две части, стария град и новия град.

Програмата:

1 ден – Среща  на летището  в Истанбул за тези,които не са от Варна  За тези от Варна  или желаещите да тръгнат от Варна  ще бъде организиран транспорт   . Излитаме  от Истанбул.Кацаме на  летище  Къзъл тепе в Мардин. Трансфер до  хотела . Настаняваме се  .Вечеря. Нощувка.

2 ден-  Закуска  в хотела .

Потегляме за  ДАРА ,   античен град , получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя .

Връщаме се в Мардин.

Следва посещение на тайнственният и загадъчен християнски  манастир Дейрулзафран.

За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюряни  и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на  I век.  В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции.  В град Мардин и околностите живеят към 5 хиляди сурияни,  70 на сто от тях са православни. Езикът им е семитски, той е много близък до арамейския и до езика на Исус Христос. Манастирът  „Дейрулзафран“ е основан преди 1 500 години. В миналото това бил мъжки манастир. Тук живеели 25 монаси, но в момента  е обитаван само от трима. Разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Ще изпием по едно ароматно кафе  или чай и ще продължим  с християнските храмове в Мардин.

Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами .

Свободно време из чаршията .

Вкусна вечеря в хотела.

Нощувка .

 3 ден – Закуска на терасата на хотела откъдето се открива  зашеметяваща гледка  към Месопотамия .

Тръгваме към  Мидият –столицата на сурияните -45 км – 40 мин. . и сме на  пазара на изумителните украшения  от  сребро  и филигран .  Разглеждаме   конака,  където е сниман  филма  Съла  и имаме свободно време  за обяд.  Ще разгледаме красивите старинни къщи на града ,които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата , където се изработва известното Телкари сребро. След това  посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните. Той се намира на  около час и половина от Мардин и е истинско архитектурно бижу. Основан е през 397 г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Но пълен разцвет преживява през 7 век, когато тук пристига Свети Гавраил и се заема лично с управлението на манастира и на населяващите го 1500 монаси и послушници. Те живеели аскетично, отдадени на труд и молитва. А някои прекарвали времето си в тесни килии, като завързвали косите си за тавана , за да не падат на земята и да не заспиват.

Връщаме се отново  в Мардин.Свободно  време.

Следва  вкусна вечеря в хотела

Нощувка

 4 ден – Закуска в хотела .

Отправяме се към Диарбакър – античният  град  Амида  ,в чертите на   древна Месопотамия  .Днес е неофициалната столица  на кюрдите. Ще посетим  суриянска  църква, археологическия  музей ,базалтовата крепост на Диарбакър, която датира от римско и византийско време . Построена е по времето на  император Константин II -349 г. Тя е втората по големина и здравина в света след Китайската стена.  Продължаваме към старият мост на река Тигър , от римко време , от черен базалт с 10 свода. Ще обядваме  в  Хасан паша  хан –синът на  Соколлу Мехмет паша .

Свободно време в столицата на  кюрдите .

След обяд се връщаме в  Мардин.

Вечеря в хотела

Нощувка

 5 ден-  Закуска в хотела . Пътуваме  към Урфа.-189 км/2 часа и 30 мин./.По пътя спираме  в Хараан и Гьобекли тепе

Пристигане в Харaан и разглеждаме  конусовиднити  къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи. Според Старият завет ,в една пещера  в Харан  се е родил Авраам ,който повежда  своя народ към обетованата земя.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната  религиозна постройка.

Отпътуване за Урфа. Библията и Корана  твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците  Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар  7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там  Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба.

Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години. Посещаваме и  археологическия музей на  Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.

Свободно време на чаршията на Урфа.

Връщаме се в Мардин

 6 ден –Закуска в хотела. Свободно време  до излитане  на самолета .Последни покупки.

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ : по-късно

 В цената са включени:

Самолетен  билет – Истанбул –Мардин  / Мардин   – Истанбул

Летищни такси

Трансфери от летищата

5 нощувки  със закуски и вечери  в  Мардин  в  TUGHAN   HL -конак  или подобен

Лицензирани  турски екскурзовод на български  или на английски език / ,придружаващ групата през  цялото време / и беседи във всички  обекти

Обслужване  на  място  от  турска    лицензирана   транспортна фирма

Безплатна  вода  по време на пътуването

Всички входни такси на  обекти  и музеи

Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро

Цена  на човек в двойна стая Единична стая
       790 eu /1580  лева  890 eu /1780  лева

В цената  не са  включени : 

Обяди – местна  кухня   от всеки район – около 30  лири / един  обяд/

Такса  гориво , ако има такава

 Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията:10 човека

Максимален брой  -15  човека/ с персонала /

Документи за пътуване: Валиден международен паспорт

Условия и срокове за плащане:

 РАННИ  ЗАПИСВАНИЯ  ДО 01 октомври   2020  г.

 50 % от пакетната цена ,   при записване  / невъзвращаем депозит /

Остатъка    до  15 октомври 2020

За лица  навършили  65 години- 20 лв доплащане за медицинска застраховка

Забележка:

Настаняването  в автобуса , с който ще пътуваме в Анадола  ще става по реда на  записване/ платен  депозит /.

 ЕЛЕНИ  ТРАВЪЛ  притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6275/12,12,2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора Отговорност на Туроператора по смисъла на чл. 97 от ЗТ,  на ЛЕВ  ИНС застраховане « АД – гр. София, 1700 , бул. „Симеоновско шосе  67 А, ЕИК 121130788,

Застрахователна полица № 03018152/13062010010540/26,05,2020

 

 

 

 

 

 

 

  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой места
  МАРДИН -ТУРСКИЯТ ЕРУСАЛИМ - 25.06.2020 - 30.06.2020 1720 лв. 15

  Вашата резервация

  Вашите данни
  (*) Задължителни полета
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Отзив

  Цена
  Локация
  Екип
  Услуги
  Храна

  Затвори коментари

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *