You are here Начало Далечни дестинации УЗБЕКИСТАН - ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА -РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
Item image

УЗБЕКИСТАН – Незабравимо пътешествие до сърцето на Великия път на коприната

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

По маршрут: СОФИЯ – ИСТАНБУЛ – ТАШКЕНТ – УРГЕНЧ – ХИВА – БУХАРА – САМАРКАНД – ШАХРИСАБЗ – САМАРКАНД-  ТАШКЕНТ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ

 

9 дни / 8 нощувки / 7 закуски /7 вечери

          Дата: от 29 септември до 07 октомври 2020 г.

                         

1 ден София – Истанбул – Ташкент

В 16.00 ч. полет на Turkish Airlines за Ташкент през Истанбул. Кацане в Истанбул в 17.15 ч. Излитане в 18.35 ч. за Ташкент.

2 ден Ташкент

Кацане в Ташкент в 01.05 ч. Трансфер и настаняване в хотел.  Нощувка. Закуска и време за почивка. В ранния следобед среща с местния екскурзовод и начало на полудневна обиколка на Ташкент – столицата на Узбекистан. Един от най – големите и бързо развиващи се градове в Централна Азия, впечатлява със своя добре запазен исторически център,  в който са съхранени безценни паметници на културата, поместени сред безкраен лабиринт от тесни и криволичещи улички. Обиколката предвижда посещение на комплекса  Казрет имам, в чиято библиотека се намира прочутият коран на халифа  Утман, считан за едно от най – старите копия на Корана. Посещението на религиозния комплекс предвижда и разглеждане на петъчната джамия, медресето на Барак Кан, мавзолея на суфи поета Абу Бакр Кафал, както и Ислямския институт „Имам ал Букхари“.  След кратка разходка с метрото на Ташкент, групата ще посети площада на Амир Темур, площада на Независимостта, както и Музея за приложни изкуства. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден Ташкент – Ургенч – Хива    

Закуска. Ранен трансфер до летището и полет до Ургенч /времетраене 1.40 мин/. Посрещане и трансфер до хотел в намиращия се на 30 км гр. Хива. Кратко време за почивка и посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени и датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което макар и недовършено, със своите 29 м е една от най – впечатляващите сгради в комплекса.  Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Свободно време, връщане  в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден   Хива – Бухара

Закуска. Отпътуване за Бухара /разст.480 км/. Пътят между Хива и Бухара прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали  „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки в пустинята и на бреговете на величествената р. Амударя. Пристигане в Бухара в късния следобед. Градът е един от най – старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред  родното място на Бахауддин Накшбанди  – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е вписана в листата на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел и свободно време. Вечеря. Нощувка.

5 ден Бухара

Закуска. Начало на пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници и заобиколен с чайни с дивани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на най – голямото медресе в града. Обиколката предвижда и посещение на най – старата джамия в града, както и на  внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Разглеждане на Клалян минар – един от символите на града, както и на мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.

6 ден Бухара – Самарканд  

Закуска. Отпътуване за Самарканд. Основан още през  VIII в. пр. н.е., е един от най – древните градове. Градът преживява своя Златен век през епохата на Тамерлан, когато културата и изкуствата процъфтяват, и са построени редица от най – значимите сгради в града. Пристигане и настаняване в хотел. Начало на обиколката на Самарканд, която включва обсерваторията на Улуг Бег, построена през 1420 г., и считана за една от най – съвършените в арабския свят, гробищния комплекс Шахи Зинда, състоящ се от гробниците на редица приближени до тимуридската династия особи. Тези обекти впечатляват с изящните  си декорации от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. Вечеря. Нощувка.

7 ден Самарканд

Закуска. Самарканд е едно от най – романтичните имена на спирките по Пътя на коприната, който все още е богат на архитектура, която го е направила забележително сътворение на средновековната цивилизация. Градът се наслаждава на златна слънчева светлина, която кара всичко да блести – от мозайките на гробниците и ослепителната лазурносини керемиди на куполите до златните и сребърни лъчи, които се промушват през шаловете на жените. Обиколката  на Самарканд (UNESCO) продължава с впечатляващия Пясъчен площад, заобиколен от грандиозните фасади на три медресета, джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан. Не по – малко впечатляваща, а и с огромна историческа стойност е гробницата Гур Амир, в която са положени останките на великия пълководец Тамерлан, Централния базар. Посещение на фабрика за хартия в селището Кони Гил, възраждаща древна традиция, базирана на старите Самаркандски технологии. Вечеря. Нощувка.

8 ден Самарканд – Шахрисабз – Самарканд – Ташкент

Закуска. Отпътуване за Шахрисабз с коли тип седан. Пътят минава през живописен планински проход Тахтакарача. Пристигане в Шахрисабз. Програмата предвижда посещение на Мавзолея, построен от Тимур в памет на най – големия му син Джагонхир, посещение на джамията Хазрет Имам  и джамията Кук Гумбаз. В късния следобед връщане в Самарканд и отпътуване за Ташкент на борда на високоскоростен влак /времетраене 2.10 мин/. Пристигане в столицата на Узбекистан, настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9 ден Ташкент – Истанбул – София

Трансфер до летището и в 09.00 ч. полет на Тurkish Airways за Истанбул. Кацане в Истанбул в 12.20 ч. Полет за София в 13.45 ч. Кацане в 15.05 ч.

КРАЙНА ПАКЕТНА ЦЕНА с включени летищни такси: 3125 лв.

Ранни записвания: отстъпка 120 лв.  до 21.02.2020 г. 

Пакетната цена включва: самолетен билет на Turkish Airlines София – Ташкент  – София с включени летищни такси и чекиран багаж до 23 кг, самолетен билет с летищни такси за вътрешен полет Ташкент – Ургенч, билет за високоскоростен влак Самарканд – Ташкент, 8 нощувки в хотели 4****, от които 3 – в Ташкент, 1 – в Хива, 2 – в Бухара, 2 – в Самарканд, 7 закуски, 7 вечери с чай, кафе, минерална вода и безалкохолни напитки, фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара, местен екскурзовод  на английски или руски език с превод от водача на групата, туристическа програма, екскурзия до Шахрисабз с коли тип седан, входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата, всички трансфери по програмата, водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване, 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса.

Забележка: Цените са калкулирани при курс 1 USD = 1.70 лв. При промяна в курса, пакетната цена ще бъде преизчислена. В пакетната цена се включени летищни такси за международния полет на стойност 265 EUR към дата 31.10.2019 г. При издаването на билетите, в случай на промяна, пакетната цена ще бъде актуализирана.

Доплащане за:

 • единична стая – 460 лв.
 • медицинска застраховка с покритие 15000 EUR на Групама Застраховане ЕАД – 100 лв., за лица над 65 г. – 28.00 лв., над 75 г. – 42.00 лв.
 • при недостигнат мин.брой от 15 туристи и при записани не по – малко от 12 тур. – 45 EUR
 • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 35 EUR /заплащат се основния пакет/.

 

Примерни хотели, предвидени по програмата:

Rakat Hotel или подобен в Ташкент, hotel Asia Khiva или подобен в Хива, hotel Malika Bukhara или подобен в Бухара, Grand Samarkand или подобен в Самарканд.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 15 туристи

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.

Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.

Начин на плащане: 1-ви депозит – 700 лв. при сключване на договора, 2-ри депозит – 1000 лв. до 27.05.2020 г., доплащане – до 30 дни преди отпътуване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус • високоскоростен в

  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой места
  УЗБЕКИСТАН - ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА 29.09.2020 - 07.10.2020 3125 лв. 30

  Вашата резервация

  Вашите данни
  (*) Задължителни полета
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Отзив

  Цена
  Локация
  Екип
  Услуги
  Храна

  Затвори коментари

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *