You are here Начало Автобусни ОХРИД -ОТ ДОБРИЧ, ВАРНА И БУРГАС-РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
Item image

4 дни / 3 нощувки Цена от 299 лв. за ранни записвания до 27.05.2020

Каним Ви на едно пътуване в Македония и България, в което ще се насладим на традиции, култура и бит, съчетани със зашеметяващи гледки, калдъръмени улички и живописни пейзажи…

Маршрут: Добрич – Варна – Бургас – Скопие –Калище – Струга – Охрид -Битоля –  Хераклия Линкестис – Петрич – Рупите – Мелник – Варна

Дати: 02.09.2020; 30.09.2020

Часове на отпътуване:

 • от Добрич – 22.30 часа

 • от Варна – 23.30 часа от ул.“Антим I
 • от Бургас – 03.30 часа от ОМВ Мираж
 • от София – 10.30 часа

ПРОГРАМА:

Първи ден: 

Добрич – Варна – Бургас – София

Отпътуваме от Добрич, Варна и Бургас в съответните часове. Нощен преход до София.

Втори ден:  

София – Скопие – Калище – Струга – Охрид

Сутринта преминаваме през ГКПП Гюешево.

Отправяме се към Скопие, като по път ще се наслаждаваме на красивите планински пейзажи. Пристигайки в столицата на Македония разглеждаме центъра на града, осеян с много монументални паметници. Ще видим и възпоменателната плоча на мястото, където е била родната къща на Майка Тереза.

Отпътуваме към близкия скален манастир “Св.Богородица“ в Калище. Тук, на брега на Охридското езеро, скалният манастир, както и изградената голяма и нова черква привличат много туристи и поклонници.

Отпътуваме към Струга. Ще спрем на моста на поетите, изграден над река Църни Дрин. Това е единствената река, която се оттича от езерото. На този мост ежегодно се провеждат празници на поезията, които събират поети от цял свят. Пешеходна разходка из центъра и чаршията, където ще видим и родната къща на братя Миладинови /отвън/, която днес е културен музей.

Отпътуваме към Охрид. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

Трети ден: 

Охрид – манастира „Св.Наум“ – Билянини извори – Наколни жилища – стария град

Закуска. Следва / по желание / допълнителна екскурзия до Билянините извори и манастира „Свети Наум“. Билянините извори се намират в красив парк. Според едно предание обикалянето на изворите носи щастие и любов. От там ще продължим към манастира „Св.Наум“. Пътят се вие по живописния бряг на езерото. Самият манастир се намира на югоизточния бряг на Охридското езеро, в природният резерват „Галичица“. Сред големия красив парк, из който свободно се разхождат пауни, се намира и самия манастир. Посещаваме църквата „Св. Арахангели“, в която можете да се поклоните пред гроба на Свети Наум и параклиса на Света Петка, пред който има малко аязмо с лековита вода. По обратния път ще се отбием и в живописния комплекс „Наколни жилища“, изграден в Залива на костите във водите на езерото. Върху дървена платформа са построени автентични жилища от праисторически времена, където са живеели около стотина жители, рибари и занаятчии. Къщи със сламени покриви и кирпичени стени, и още други постройки разказват за живота на хората от древни времена.

Връщаме се в Охрид, където нашата пешеходна обиколка на стария град ще започне от най-високата точка на града – Самуиловата крепост. Спускайки се надолу към езерото ще разгледаме църквите „Св.Климент“, „Св.Панталеймон“, „Св.Богородица Перивлепта“, която поради своята архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, античния театър и базиликата „Св.София“. Ще минем и през градската чаршия, където ще имате възможност да посетите малките дюкянчета и да закупите оригинални охридски перли. Ще надникнем и в работилницата за ръчно изработване на пергамент, от където също ще имате възможност за закупуване на сувенири. Свободно време. По желание – разходка с корабче из кристалните води на езерото. Единствено от тук можем да се любуваме на прекрасната панорама на очарователния Охрид.

Връщаме се в хотела привечер. Вечеря. За доброто ни настроение ще има жива македонска музика. Нощувка.

 

Четвърти ден: 

Охрид – Битоля – Хераклия Линкестис – Мелник

Закуска. Отпътуваме към Битоля – втория по големина град в Македония, който в далечната 1016 година е бил столица на българския цар Иван Владислав. Пешеходна разходка из центъра на града. Ще видим часовниковата кула, „Саат кула“ – символ на града, църквата „Св.Димитър“, построена през 1830 г. Свободно време.

Следва посещение на античния град Хераклия Линкестис, основан в средата на IV век от Филип II Македонски. Ще имаме възможност да се разходите из стария одеон /амфитеатър/, баните. Ще видим останки от древни църкви и базилики, красиви мозайки, считани за шедьовър на ранното християнско изкуство. Мозайките са изработени от малки цветни квадратчета с невероятно запазени цветове.

Отпътуваме за България. Преминаваме ГКПП Златарево.

Настаняване в хотел в района на Петрич или Сандански. Нощувка.

Пети ден: 

Закуска. Отправяме към Мелник, най-малкия град в България. Мелник е град-приказка, в който всичко сякаш е застинало така, както е било някога. Разположен е в подножието на Кожух планина, сгушен между високите бели варовити скали, които блестят на слънцето. Градът е архитектурен резерват, запазил оригиналната си Средновековна и Възрожденска архитектура, чийто бисер е Кордопуловата къща, която ще разгледаме, за да видим експозицията на мелнишка винарска изба, вътрешната архитектура на къщата, богата на стенописи, резби и стъклописи. За любителите на хубавите вина се предлага дегустация и възможност за закупуване на мелнишко вино.

Продължаваме към Рупите – една живописна местност, обвита с мистичен ореол, свързан с Баба Ванга. Ще разгледаме построения от нея храм „Св.Петка Българска“, изографисан от големия български художник Светлин Русев. Неговите стенописи не отговарят на каноните на църквата и затова и до ден днешен църквата не е осветена от Светия синод. Ще се поклоним пред гроба на светицата. В огромния парк, в който изобилстват топли минерални извори е и къщичката на Баба Ванга. Тук тя прекарва последните си години и прекрачвайки прага и, посетителя сякаш усеща присъствието на пророчицата.

Отпътуваме за Бургас, Варна и Добрич. Пристигаме късно през нощта.

Цени:

При отпътуване от:

Цена на човек, настанен в двойна стая

Цена на деца от 2 до 12 години – ненавършени, настанени с двама възрастни

Цена за единична стая

Варна

309 лева

259 лева

380 лева

Бургас

299 лева

249 лева

370 лева

 

Пакетната цена включва

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Пела 3*, Охридска ривиера https://www.hotelpela.com.mk/ / едната вечеря ще бъде с с жива музика /
 • 1 нощувка закуска в х-л 3* в района на Петрич или Сандански
 • Екскурзоводско обслужване
 • Медицинска застраховка за лица до 70год.
 • Пътни такси и гранични такси
 • Посещение на град Мелник, Кордупуловата къща и музея на виното
 • Разглеждане на храма „Св.Петка Българска“ и къщата на Баба Ванга в местността Рупите
 • Разглеждане на античния град Хераклия Линкестис
 • Пешеходна разходка в централната част на град Битоля
 • Туристическа програма в Охрид
 • Туристическа програма в Струга
 • Туристическа програма в Скопие
 • Водач от агенцията

 Пакетната цена не включва

 • входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата:
 • Входна такса Кордупуловата къща – 3,50 лв
  • Входа такса към античния град Хераклия Линкестис – 120 MKD
  • Входна такса на манастира “Свети Наум” – 100 MKD
  • Самуиловата крепост – 60 МКD
  • входни такси в църквата “Св. Богородица Перивлепта” – 120 MKD
  • входна такса Наколни жилища – 100 MKD
  • Самуилова крепост – 60 МКD
 • Разходи от личен характер
 • Доплащане за отпътуване от Добрич – 12,00лв.
 • Разходка с корабче по Охридското езеро с екскурзовод – от 6 до 10 евро / в зависимост от големината на кораба и броя на туристите/
 • Автобусна екскурзия до Билянините извори, манастира “Св. Наум” и комплекс “Наколни жилища” (без включени входни такси на обектите) – 10 евро
 • Медицинска застраховка за лица над 70 год. – 10.00лв. доплащане

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо работното време на обектите и възможността за осъществяването им.
 • Цените за входните такси на обектите са упоменати към януари 2019г и Агенцията не носи отговорност при евентуални промени
 • Пътува се с лична карта или задграничен паспорт
 • Няма визов режим.
 • За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие 4 бр.), както и копие от акта за раждане.

 

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 15 дни преди отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на екскурзията поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване

 

  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой места
  ОХРИД ОТ ДОБРИЧ,ВАРНА И БУРГАС 02.09.2020 - 06.09.2020 299 лв. 30

  Вашата резервация

  Вашите данни
  (*) Задължителни полета
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Отзив

  Цена
  Локация
  Екип
  Услуги
  Храна

  Затвори коментари

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *